Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2020 14:00 - Подправки
Автор: stankova4ou Категория: Други   
Прочетен: 3561 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 27.05.2020 13:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Магданоз


Магданозът е една от най-разпространените подправки у нас.

Преди да бъде използван в кухнята, той е употребяван и в медицината. Така например в древността магданозът бил използван от римляните за лекуване на бъбречни заболявания.

Дори и днес листата и корените му се използват при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, хепатит, камъни в бъбреците и жлъчката. Облекчава уринирането особено при възрастни мъже с хипертрофия на простатата.

Чаят от магданоз премахва газовете, успокоява червата, 
препоръчва при нередовен менструален цикъл, проблеми с простата, инфекция на пикочния мехур или камъни в бъбреците, за изчистване на организма  от натрупаните токсини.

Магданозът подпомага дейността на сърцето и кръвообращението.

Калият, който се съдържа в него, понижава високото кръвно налягане. А високото съдържание на желязо подпомага за производството на червени кръвни телца. Благодарение на фолиевата киселина, се препоръчва за предпазване от болести на сърцето.
Магданозът, и особено т.нар. италианската му разновидност, съдържа много полезни за здравето витамини и минерали – витамини А, В12, С и К, бета-каротин, фолиева киселина, както и желязо, калций и протеини. Половин чаша пресен магданоз ни носи 10% от дневната препоръчителна доза желязо и съдържа 3 пъти повече витамин С от същото количество портокали.

Изобилието от хлорофил в магданоза подсилва имунитета, ограничава възпаленията, прочиства токсините, премахва мукуса и освежава дъха.

Зелената подправка съдържа и алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания и артрита.

В козметиката магданозът се използва за избелване на петна и лунички по лицето.


Източници на информация: 

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=5869

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/polzi-ot-magdanoza-za-koito-mozhe-bi-ne-podozirate-6087946

http://www.desant.net/show-news/29229/

https://gotvach.bg/n5-44982-%D0%A7%D0%B0%D0%B9_%D0%BE%D1%82_%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B7_%D0%B8_%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0




image















 




Гласувай:
3




1. mihala - Поздрав,
26.05.2020 14:41
Билките и подправките са много важна част от нашето меню и допълват имунната ни защита.Магданозът съдържа голямо количество витамин С, а той при продължително подлагане на висока температура намалява.Това предполага да се слага в ястията преди да се свалят от огъня, за да се намали изчезването му.
цитирай
2. stankova4ou - Билките и подправките са много в...
26.05.2020 19:22
mihala написа:
Билките и подправките са много важна част от нашето меню и допълват имунната ни защита.Магданозът съдържа голямо количество витамин С, а той при продължително подлагане на висока температура намалява.Това предполага да се слага в ястията преди да се свалят от огъня, за да се намали изчезването му.

Благодаря за коментара! Напълно съм съгласна с Вас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stankova4ou
Категория: Други
Прочетен: 5906
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930